Brisel – tri specijaliteta koja morate probati

Kada neko kaže “Belgija” uvek pomislimo na fontane tople, preukusne čokolade ili na neke zlatno-žute, sveže pržene, još uvek vruće krompiriće. Pre par dana sam prvi put posetila Brisel. Iako sam pre odlaska živela u zabludi da ću živeti na čokoladi i pomfritu, spisku sam dodala još par jela i otkrila neka mnogo kul mesta. 🙂 Šta je to super preukusno u čitavom Briselu i gde obavezno morate da svratite pročitajte u nastavku teksta.

Maison Dandoy – Najbolji vafli u poznatom univerzumu! 🙂 Maison Dandoy je jedna od najstarijih poslastičara u Briselu. Iako su poznati po svom speculoos keksu (tradicionalni Belgijski biskvit), meni se mnoooogooo više dopao njihov vafl. Inače, nisam ljubitelj (naših) vafla – testo mi je predebelo, i preteško i odgovorno tvrdim da vafli ne mogu da se nafiluju dovoljno da budu ukusni, a i da nemaš osećaj da jedeš samo testo. Belgijski vafli su nešto skroz drugo – testo je toliko vazdušasto i hraskavo da možete da ih jedete i samo sa šećerom u prahu i da vam budu najukusniji. Naravno, mene to nije sprečilo da na svoj vafl dodam istopljenu čokoladu i jagode (jagode su prave i kuvane, tako da imaju ukus domaćeg babinog slatkog od jagoda), a onda sam naručila još jedan vafl sa čokoladom i višnjama. Sve i da nemate vremena ni za jednu drugu stvar sa ovog spiska, obavezno pođite na vafle u Maison Dandoy, a usput uzmite i kesicu speculoosa. Cena je malo viša nego na ostalim mestima gde možete probati vafle, ali se definitivno isplati. Enterijer je neverovatan, osoblje je ljubazno, a vafli su san svih vazdušastih snova. 🙂

Maison Antoine – Najbolji pomfrit koji ćete pojesti u životu! O ovom pomfritu sam čitala na internetu i od Facebooka do Use-it (aplikacija na kojoj lokalci pišu recenzije za svoj grad) svuda je proglašen za najbolji pomfrit ikada. Maison Antoine je trafika koju ćete vrlo jednostavno prepoznati po ljudima koji sa svake strane male kućice čekaju red. Red ćete u najboljem slučaju čekati nekih 10-15 minuta, ali se isplati svaka sekunda čekanja. Tajna ovog pomfrita je to što se prvo prži u svinjskoj masti, a onda se peče. Svinjska mast je vrlo problematična zbog svog mirisa (makar meni), i osetila sam je na drugoj strani trga, kada sam mislila da ću umreti koliko mi je bilo loše. Srećom krompirići ne mirišu na svinjsku mast uopšte, a kada ih zagrizete spolja su hrskavi, a unutra mekani zlatno-žuti. Kada pomfrit umočite u kečap, zaboravićete na sve mirise ovog sveta. 🙂 Mala porcija je dovoljna za jednu osobu, a prilozi se posebno plaćaju – i sve zajedno ispadne oko 3 eura. Pošto nemate gde da sednete (jer je u pitanju trafika/kućica), prekoputa se nalaze kafići koji vam dozvoljavaju da sednete sa Maison Antoine pomfritom i kod njih popijete Coca-Colu uz svoj pomfrit. Ako mene pitate, uzećete svoj pomfrit i prošetati nekih 10tak minuta do Prirodnjačkog muzeja i uživati u njihovoj kolekciji dinosaurusa. 🙂

Maison Antoine pomfrit

Manhattn’s – Najbolji hamburgeri u poznatom Univerzumu! OK, koliko god da su komentari po internetu bili “vauuu, ovo su najbolji hamburgeri koje ste probali u životu”, nisam im verovala ništa i bila sam spremna da ovo mesto skroz preskočim, sednem na voz i odem do Antverpena i najedem se hamburgera i Oreo šejka u Five Guysu (da, da, dobro ste pročitali, Five Guys se otvara svuda po Evropi). 🙂 Međutim, prvu noć kada sam stigla bila sam mrtva gladna, a u Briselu (skoro) ništa ne radi posle 19h, i onda je ovo bio jedini logični izbor (jer možete da sednete i da jedete na miru), i od tada sam večerala isključivo u Manhattn’s. Da samo dobijete lepinju, bilo bi vam dovoljno da vas usreći do kraja života jer je PREUKUSNA, mekana je, testo je vazdušasto, a toliko je slatka da bolji hleb u životu niste probali. U pitanju je “brioš”, pecivo francuskog porekla, koje liči na veoma obogaćeni hleb. Meso je odlično, bez ikakvih dodataka i pečeno taman koliko treba. Ja sam svom hamburgeru dodala ekstra sira i karamelizovani luk (koji mi je bio totalno otkriće), a pored toga sam naručila pohovani luk (“onion rings”) i pomfrit. Prvi put u životu sam probala pomfrit od slatkog krompira (“sweet potato fries”) i malo je reći da sam oduševljena. Hamburger sa pečurkama je takođe dobar, ali je moj favorit, ipak, karamelizovani luk. Hamburgeri nisu ni malo jeftini – obrok sa pićem i pomfritom će vas koštati oko 15 eura (što je svakako manje nego da idete u Five Guys u Antverpen). Nemojte se zeznuti, kao neki, pa pomisliti da, ako su im burgeri vrhunski i milkšejk mora da bude top, jer ne valja ništa (iako je presladak). Pošto postoje dva Manhattn’s u Briselu, moj predlog je da izaberete onaj bliže Grand Placeu, jer tamo možete da sednete i uživate u najboljem hamburgeru koji ste u životu pojeli. 🙂

Napomena: Sadržaj ovog blog posta predstavlja isključivo moje lične stavove i ni na koji način nije sponzorisan od strane pomenutih brendova i kompanija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.