pinica

Odlična domaća pinca (fugaca)

Odavno nisam imala priliku da probam domaću pincu. Fugaca ili pinca je tipični italijanski kolač. U italijanskom  jeziku je poznat kao Colomba di Pasqua, i priprema se samo za Uskrs. Ovaj kolač karakterističan je i za Boku Kotorsku. Kao neko ko je odrastao u Herceg Novom navikla sam da ga na svakom stolu, posebno za Uskrs, mogu naći. Od kako živim u Podgorici, ne mogu da se setim kada sam ga poslednji put probala (jer nije toliko popularan), a onda sam prošlog vikenda naručila domaću varijantu iz Budve.

Najbitnija stvar kod dobre pince je da kore budu dobro pečene (da nisu “žive”, ali i da nisu “izgorele”), kao i da ne budu suve, već sočne. Jako je bitno koji agrum se koristi u spremanju kore ovog deserta (moj favorit je svakako narandža). Domaća pinca koju sam probala je i više nego sočna, ima dovoljno džema, i ni previše ni premalo suvih grožđica. Prvi put sam videla pincu koja se pravi (i reže) kao rolat (navikla sam na oblik kuglofa), ali je po meni to mnogo praktičnije i za jelo i za služenje. Pinca se topila u ustima, a jako bitna stvar je da je i posle tri dana bila sveža i sočna. Jedini problem je kako da prestanete da je jedete. 😉

This slideshow requires JavaScript.

Pincu možete naručiti u komadu ili isečenu na parčiće, a idealna mera je 1kg. Možete je naručiti preko ove Facebook stranice. Moje simpatije su već pokupili i tako dobili stalnu mušteriju.

Savet profesionalca: Čaša toplog mleka ide idealno uz ovaj kolač. Nekima od nas je ova kombinacija savršeni doručak/večera. 🙂

Napomena: Sadržaj ovog blog posta predstavlja isključivo moje lične stavove i ni na koji način nije sponzorisan od strane pomenutih brendova i kompanija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.