Pivo s apetitom – Uparivanje hrane i piva

U petka 26. oktobra sam imala jedinstvenu priliku da prisustvujem prvom kulinarskom takmičenju ovog tipa ikad organizovanom u Crnoj Gori, „Pivo s apetitom“, koje je Pivara „Trebjesa“ organizovala u saradnji sa Udruženjem šefova kuhinje Crne Gore, u hotelu Hilton u Podgorici. Ovaj projekat je udružio kulinarsko umeće i maštovitost sa najpopularnijim alkoholnim pićem na svetu – pivom. U 80 minuta majstori kulinarstva Ivan Korać (hotel Hilton), Ivana Delić (hotel Mogren), Ivan Ćetković (hotel Mediteran), Goran Vojvodić (hotel Podgorica), Marko Marković (restoran Bonaca) i Dražen Mugoša (restoran Plantaže – Skadarsko jezero) su nam pripremali po dva jela: jedno koje kao sastojak ima pivo, i drugo kojem pivo daje još bolji ukus.

Za ocenjivanje su bili zaduženi ljudi iz struke: Vuko Mitrović (predsednik Udruženja šefova kuhinje Crne Gore, koji je na svetskom kongresu šefova kuhinja u Kuala Lumpuru, ove godine, proglašen za jednog od 40 najboljih kuvara sveta), Bogdan Krsmanović (sekretar udruženja šefova Crne Gore), Slađana Šoć (šef kuhinje hotela Hilton), i Saša Čekerlija (vanredni profesor na Fakultetu za menadžment i hotelijerstvo Miločer). Žiri je bio vrlo ozbiljan u ocenjivanju kuvara, a nas laike je naučio da tanjiri crne boje više nisu “moderni”, da tanjir uvek mora pred gosta da se donese topao, kao i koliko je bitna ukupna prezentacije jela koje dolazi pred gosta.

A dok su kuvari pripremali jela, mi smo imali priliku da čujemo (i probamo) kako da uparujemo hranu i pivo. Od stručnjaka iz Pivare Trebjesa saznali smo da postoje tri tipa interakcije između hrane i piva.

1) PRESECANJE – Presecanje jednog ukusa drugim može doći od nekoliko stvari –  gorkih ukusa koji potiču od gorkog hmelja. Ja sam se oduševila kombinacijom crne čokolade i Nikšićkog tamnog piva. Pri isprobavanju hrane i piva postoje tri koraka: za početak uzmemo gutljaj piva, onda uzmemo zalogaj hrane, koji zatim zalijemo još jednim gutljajem piva. U ovom konkretnom slučaju tamna čokolada preseca ukus gorkog piva. Nikšićko Tamno je idealan sastojak jelima od pečenog mesa, a gulaš sa tamnim pivom je jedno od najboljih jela koje postoji. 🙂 Nikšićko Pivo i Staropramen uvek su dobar izbor uz pršut ili slani zreli sir.

2) DOPUNA – Ukusi koji su slični mogu se spojiti kako bi poboljšali kako ukus piva, tako i hrane. Meni je bilo neverovatno kada su mi rekli da probam Belgijsko pšenično pivo, Hoegaarden, sa pralinom od narandže. Ova kombinacija mi je zvučala prilično jezivo, ali sam ipak odlučila da eksperimentišem, i mogu vam reći isplatilo se! Bavaria se na primer, odlično slaže s masnijim vrstama ribe poput tune i lososa, kao i sa piletinom, ćuretinom i pačetinom.

3) ČIŠĆENJE – Kao što znate (ili možda ne znate) pivo je gazirano piće. Čišćenje nepca gaziranim pivom osigurava da uživamo i cenimo svaki zalogaj. Mehurići COčiste jezik i pomažu da osetimo ukus piva na nepcu. Tako na primer, svežina Nefiltriranog Nikšićnog piva lepo gasi jačinu pikantnih jela od mesa, starih slanih sireva i suhomesnatih specijaliteta.

Hvala Pivari Trebjesa na organizovanju ovakvog događaja (nadamo se da će ih biti još. Naučila sam jako puno o pivu i hrani, o samom takmičarskom kuvanju, a sve to uz degustaciju odlične hrane! Do sada nisam znala koliko dobri zalogaji mogu nastati kombinacijom piva i hrane, ali će sada pivo sigurno postati moj tajni sastojak u kuhinji. 🙂

Savet profesionalca:  Nekad možemo slobodno reći da nema pogrešnog uparivanja piva i hrane. Glavni trik je da nijedan ukus ne nadvlada u potpunosti drugi, i da se postigne savršen balans!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.