TAMU – dessert lounge – carstvo slatkiša

Tamu predstavlja koncept restorana specijalizovanih za dezerte. Reč “Tamu” na Svahili jeziku znači slatko, i po meni je prava reč koja opisuje novi “dessert lounge” koji se otvorio u Podgorici. Prvi restoran otvoren je u Londonu 2013. godine. Tamu je specijalizovan za pravljenje američkih i francuskih palačinki, vafla, sladoleda, toplih pudinga… Od momenta kada sam otvorila meni nisam znala šta bih pre probala, tako da sam naručila “od svega po malo” i za ostalih četvoro ljudi koji su bili sa mnom, a pošto sam toliko oduševljena sa svim što sam probala, i ne mogu da pišem samo o jednoj stvari, onda ću napisati šta to sve morate da probate u ovom carstvu slatkiša. Počnimo od početka…

Apple Crumble and Custard – Nisam preveliki fan američkih palačinki, ali kada sam pročitala sastojke ovog deserta umrla sam od sreće. Američke palačinke filovane sa toplim kompotom od jabuka, kao što vam je baka pravila posle vrtića, prelivene toplom kremom od vanile i slatkim mrvicama, a onda zalogaj fenomenalog kremastog sladoleda od vanile… Magija kremastih ukusa koju morate probati! 🙂 A ako niste fan američkih palačinki kombinaciju kompota od jabuka i toplog vanila krema možete probati kao Apple Crumble koji smo pojeli pre nego što smo uspeli da ga slikamo. Da, bio je toliko dobar. 🙂

Apple Crumble and Custard

Brownie ExplosionBrauni volim najviše u poznatom univerzumu, ali retko gde (posebno u Crnoj Gori) možete pojesti dobar brauni. Od sada, svoju omiljenu poslasticu mogu jesti i u Podgorici. Vruć brauni je najbolji u poznatom univerzumu i serviran je sa šlagom, sladoledom od vanile (koji je perfektan), karamel sosom i kokicama. Kokice i šlag su mi totalno nepotrebni i remete mi ukus čokolade i sladoleda tako da ću sledeći put tražiti brauni bez ovih sastojaka.

Brownie Explosion

Milk Chocolate Cookies Dough – topli kuki od mlečne čokolade, sa sladoledom od vanile, preliven sosom od mlečne čokolade, koji miriše na maminu kuhinju pred Novu godinu, treba li išta više da se kaže?

Milk Chocolate Cookies Dough

Glorious Brownie vafli – Generalno nisam fan vafla, jer neko baš mora da ume super da ih spremi da bi ispali dobri. Brauni vafli u Tamuu nisu loši, ali bih ja volela da su više bili natopljeni belom i mlečnom čokoladom. Odnos komadića braunia, oraha i šlaga je više nego optimalan, ali bi umesto šlaga uvek izabrala kuglu sladoleda.

Glorious Brownie vafli

Atmosfera je toliko topla i prijatna, da u Podgorici ne postoji lokal u kojem se osećam prijatnije, cene su više nego pristupačne, jedina zamerka koju imam je što je dozvoljeno pušenje u zatvorenom prostoru. Ako na sve to dodamo da imaju i super instagrammable zid od cveća i FENOMENALNE slatkiše, vrlo entuziastično mogu zaključiti da imam novo omiljeno mesto u Podgorici, kojem opraštam to što hranu služi u šerpicama i na daskama jer je SAVRŠENA.

Savet profesionalca: Predlažem da sve ovo slatko “ugasite” sa slanim Meksičkim wrapom sa piletinom, koji je FENOMENALAN! 🙂

P.S Sladoled od jagode je MUST TRY!

Napomena: Sadržaj ovog blog posta predstavlja isključivo moje lične stavove i ni na koji način nije sponzorisan od strane pomenutih brendova i kompanija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.