Top 5 mesta za klopu u Solunu ;)

Sa grčkom hranom sam prvi put došla u dodir pre nekoliko godina, u jednom od poznatih grčkih letovališta. Tih dana sam se, najčešće, opredeljivala za poznati pita gyros, budući da šarenoliki fast food objekti u Beogradu retko nude ovaj specijalitet, a i ukoliko ga imaju u ponudi, ukusi se ne mogu uporediti. Nažalost, tek sada vidim kakvu sam grešku pravila.

Prošle godine, kada sam se odlučila da master studije nastavim u Solunu, najčešći savet koji sam dobijala bio je “Pazi na kilažu”, jer su Grci poznati domaćini, koji će vas uvek ubediti da probate neki od specijaliteta tradicionalne kuhinje.
U nastavku možete videti mojih 5 pažljivo izabranih mesta kojima se uvek vraćam kada su u pitanju nezaboravni ukusi, pristupačne cene i što je najvažnije – potpuno uživanje za nepca.

1. Tiganies & Sxares (Foul tou Meze)

Navedena imena su imena dva restorana, ušuškanih u veselu i veoma prometnu oblast Soluna, Ladadiku. Naime, ova dva restorana se teško razlikuju, s obzirom na to da su naslonjeni jedan na drugi, ali na koji god da vaš izbor padne – nećete pogrešiti. Iako se Ladadika smatra turističkom atrakcijom, te je hrana često znatno lošijeg ukusa i kvaliteta od restorana za koje se opredeljuju lokalci, moje mišljenje je da ova dva restorana nude predivna, tradicionalna jela po pristupačnim cenama. Ipak, postoji mala razlika: Tiganies & Shares je bolji izbor ukoliko ste se nameračili na specijalitete od mesa (souvlaki, soutzoukakia, kotopoulo…), dok Foul tou Meze nudi odlične porcije sa morskim plodovima.

Savet: Nikako ne propustite grčko meze! Tzatziki, htipiti, pohovane tikvice, grilovani kiparski sir chaloumi su samo neki od razloga zašto nekada nećete stići do glavnog jela.

2. Savvikos

Jedan od najvećih lanaca brze hrane u Solunu, Savvikos, najčešći je izbor užurbanih ljudi i studenata koji žele ukusan, brz i veoma pristupačan obrok na mnooogo lokacija širom grada.
Iako se turisti uglavnom odluče za giros (bilo da je u piti, kao sendvič, ili u porciji), ja vam ipak savetujem da probate neki drugi, sličan sendvič. Grci nemaju fast food lokale kao mi, gde možete kupiti pljeskavicu ili pohovano belo meso, već biraju mesta poput Savvikosa kada žele da pojedu nešto “s nogu”.
U svojoj ponudi, pored tradicionalnog girosa imaju i različite salate (koje preporučujem kao prilog, ali ne kao zaseban obrok ukoliko ste izjelica kao ja), kao i “sendviče” sa preukusnim i predivno začinjenim svinjskim i pilećim mesom. (Pork girlou je moj favorit, a za cenu od manje od 4e dobijete i meso, i salatu i pomfrit unutra, ali i osmeh dok uživate u ukusnoj hrani.)

3. Brothers in law

His majesty-burgeeer! Okej, ukoliko izuzmemo sve tradicionalne obroke i restorane u kojima sam uživala tokom boravka u Solunu, Brothers in Law je ubedljivo mesto kom se uvek vraćam i iznova oduševljavam ukusom mesa, cheddara, karamelizovanog luka… Prava rapsodija ukusa, bez imalo preterivanja. Ukoliko ste ljubitelj kvalitetnog mesa u kombinaciji sa mekim zemičkama i verovatno najsavrsenijim cheddarom na svetu, onda je ovo mesto pravi izbor za vas. Pored klasičnih burgera, u ponudi imaju i sendviče, salate i wrapove, koji su mi posle burgera omiljeni. Pomfrit se naručuje dodatno, a možete ga dodatno začiniti cheddarom, lukom, slaninom ili nekim drugim gurmanlukom. I da, ukoliko ste u nedoumici, uvek izaberite Big Bang burger, uveravam vas da se nećete pokajati.

4. Triaktis

Taverna Triaktis je mala taverna, udaljena nekih 2 kilometra od samog centra grada, sa najlepšom bašticom i pogledom na more. Budući da savršen morski pogled i ugođaj restorani na ulici Nea Paralia gube zbog velikog broja automobila koji konstantno tuda prolaze, odlučila sam da vam otkrijem tavernu koja je mala, izolovana od centra, ali koja nudi ne samo preukusnu hranu, već i opuštajuću i umirujuću atmosferu koju možete doživeti samo pored mora. Ovaj porodični biznis godinama opstaje zahvaljujući činjenici da se gostima nude samo sveži morski plodovi, pripremljeni sa mnogo ljubavi I pažnje. Ovo mesto je jedno od retkih u Solunu gde ćete probati savršene grilovane i pržene lignje, preukusnu hobotnicu i ribu ulovljenu tog dana, a da bi ugodjaj bio potpun, predlažem i po koju čašicu ouzo-a, i eto – bićete baš kao lokalci.

5.Laikon & Express food

Malo varam, znam. Sa svim navedenim, ispada da vam preporučujem 7 mesta za hranu, ali poslednja stavka za preporuku mi je neodvojiva.
Express food je, što se tiče centra Soluna, fast food koji nudi ubedljivo najbolji giros (a probala sam ih mnogo). Takođe, i Laikon nudi giros, ali je specijalitet ovog lokala zapravo panceta. Na prvi mah, može vam zvučati odbojno, jer se panceta često vezuje za nešto puno masti. Verujte mi da se varate! Ispred Laikona u ranim jutarnjim časovima možete videti desetine ljudi koji čekaju red za pancetu, budući da je ona nekako najsladja posle provoda. I jedan i drugi lokal rade do kasno u noć, što je veliki plus, jer se želja za girosom često javi kada padne mrak. Bilo da se odlučite za giros ili pancetu, imajte u vidu da postoji još jedan tajni sastojak pored tzatzikija, a to je namaz od sira, takozvani tirokafteri. Isprobajte sve priloge, i uživajte!

Gore navedena mesta su mesta koja ja uvek posećujem kada sam u ovom prelepom gradu i iznova se oduševljavam ukusima. Za razliku od uobičajenog sadržaja bloga Eat With Jo, preporuke ne sadrže mesta na kojima možete probati najukusnije slatkiše. Bitno je da znate da Grci u većini restorana, nakon glavnog obroka, donesu desert na račun kuće.
Ukoliko ste baš sladokusci, pustiću vas da istražite poslastičarnice, kojih Solun ima na pretek.
Mada, kada se prošetate Aristotelovim trgom, sigurna sam da nećete odoleti mirisima koji dopiru iz poslastičarnice Terkenlis, koja se nalazi na samom ćošku. Uđite unutra, prepustite se velikom izboru, i obavezno odaberite tradicionalni tsoureki u vama omiljenom ukusu… Garantujem da se nećete pokajati!

Gostujuća blogerka: Nevena Peković

Napomena: Sadržaj ovog blog posta predstavlja isključivo moje lične stavove i ni na koji način nije sponzorisan od strane pomenutih brendova i kompanija.

Latest posts by Jo (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.